30.10. 2017.

Obavijest o odvozu otpada na području Općine Gradac


    

REPUBLIKA HRVATSKA

SPLITSKO DALMATINSKA ŽUPANIJA

OPĆINA GRADAC

OPĆINSKI NAČELNIK

KLASA: 022-05/17-03/1050

URBROJ: 2147-04/17-03

Gradac, 31. listopada 2017. godine

 

 

Poštovani stanovnici općine Gradac, molim Vas da pozorno pročitate sljedeću OBAVIJEST koja je izuzetno bitna za Vas osobno, našu Općinu te cjelokupnu okolinu.

Naime, Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadomkoju je donijela Vlada Republike Hrvatske naloženo je svim jedinicama lokalne samouprave pridržavanje više pravila od kojih je najvažnije pravilo da svako kućanstvo mora imati svoje posude za otpad, odnosno dvije posude (nakon određenog vremena i tri) – jednu za komunalni otpad, a drugu za staklo, papir i plastiku.

Ukoliko se Jedinice lokalne samouprave ne prilagode novoj Uredbi očekuje ih plaćanje kazni i penala te komunalno poduzeće koje vrši uslugu odvoza otpada neće moći više pružati uslugu. Uredba stupa na snagu s  01. 02. 2018.

S tim u vezi, a u skladu s dogovorom s koncesionarom za pružanje usluge odvoza otpada – Komunalnim održavanjem d.o.o. Ploče dogovoreno je da će Općina Gradac postepeno do 01. 02. 2018. prelaziti na sustav kućanskih posuda (kanti) te da će se izbacivati kontejneri.

Pilot projekt, koji će nastupiti 01. 12. 2017. (za mjesec dana) će se početi primjenjivati u Drveniku, koji je najpripremniji za prebacivanje na novi način prikupljanja otpada, tako što je od svih mjesta najbolje prometno uređen (široke ulice) te tako što već postoji veliki broj kućanstava koja imaju svoje privatne kante, te je u Drveniku i najmanji broj kontejnera koje treba ukloniti.

 

Znači, da rezimiramo- od 01. 12. 2017. u Drveniku više neće biti kontejnera te će svako kućanstvo morati imati dvije posude za prikupljanje otpada (komunalni otpad, te posuda za staklo, plastiku i papir). Za svako kućanstvo Općina Gradac će u suradnji s Komunalnim održavanjem d.o.o. Ploče osigurati dodatne posude, a za ona kućanstva koja trenutno nisu opremljena ni jednom posudom, osigurat će obje.

Molimo sve stanovnike Drvenika da se do 07.11.2017.prijave radi dobivanja posuda za otpad (kanti) na broj 697 601 svakim radnim danom od 08 do 16 h.

Također, molimo i sve vlasnike kuća za odmor da nazovu ovaj broj i prijave potrebu za posudama kako bi ih čekale pripremljene kad dođu u svoju vikendicu ljeti ili tokom godine.

Također, radi postepenog prilagođavanja, s danom 01.12. će se ukloniti kontejneri na sljedećim lokacijama u ostatku općine:

Gradac – Jadranska, kraj hotela Labineca

Gradac – Šetalište dr. Nike Andrijaševića, pokraj Đure Salaja

Brist – Litnoga, magistrala

Podaca – magistrala, iznad ordinacije dr. Štule

Zaostrog -Bilaje

Nadalje, obavještavamo vas da je Uredbom zabranjeno odlaganje glomaznog otpada te će se neadekvatno odlaganje sankcionirati i kažnjavati. Svako domaćinstvo ima pravo besplatno naručiti jednu posudu (tzv. baju) godišnje. Ukoliko imate izbaciti manju količinu otpada molimo Vas da također nazovete gore priloženi broj te će ga od vas preuzeti djelatnici Komunalnog pogona Općine Gradac.

Radi što boljeg upoznavanja s novonastalom uredbom i što lakšeg prilagođavanja novonastalom stanju, u svakom mjestu će biti organizirani sastanci s mještanima na kojem će se stanovništvo upoznati s novom Uredbom, na sastanku će prisustvovati predstavnici Općine Gradac, Komunalnog održavanja Ploče d.o.o. te eventualno predstavnici Ministarstva zaštite okoliša.

Prvi sastanak će se održati u Drveniku kroz mjesec studeni.

 

S poštovanjem

Načelnik općine Gradac
Matko Burić, mag. polit.